Museot

 

Pahnilan museo, Palokarintie 7 95210 Filpus

Kemin historiallinen museo
Kemin taidemuseo
Aineen taidemuseo
Tornionlaakson maakuntamuseo
Pahnilan museo
Simoniemen kotiseutumuseo

Wanha Simo -reitti

 

Pahnilan museo on Tornionjokilaakson Maakuntamuseon alueella ainut alkuperäisellä paikalla sijaitseva museopihakokonaisuus. Vuodesta 1886 lähtien muotoutuneeseen pihapiiriin kuuluvat kärry- ja liiterirakennus, puovi- ja tallirakennus sekä 1910- luvun alkupuolella rakennettu navettarakennus. Talousrakennusten ympärille keskittyivät arkiaskareet.

Paloturvallisuussyistä hieman sivummalle sijoittuvat savusauna ja riihikartano, johon riihen lisäksi kuuluu kolmiosainen latorakennus. Päärakennus edustaa hyvin säilynyttä paritupatyyppiä korkealla kivijalalla ja olennaisesti rakennustyyliin kuuluvalla mutterikuistilla, jotka on pääasiassa lisätty 1900- luvun alkupuolella. Kuisti on rakennettu 1900- luvun alussa ja tämän jälkeen päärakennukseen ei ole tehty merkittäviä muutoksia. Suurin osa esineistöstä on talon alkuperäistä mutta osa on lahjoituksia Simon kunnan alueelta yksityistalouksista.


Tervetuloa tutustumaan Peräpohjolan alueen ainoaan alkuperäisellä paikalla sijaitsevaan museopihakokonaisuuteen, sen hienoihin esineisiin, vanhanajan elämään ja askareisiin. Paikalla on aina opas museon aukioloaikoina.
Oppaan p. 040 357 7604. Lisätietoja tapahtumista www.simo.fi/tapahtumat.

 

Pahnilan museo on avoinna la - su klo.12.00 - 18.00
10.6 - 13.8.2017


Simoniemen kotiseutumuseo, Kirkkotarhantie 95220 Simoniemi

Simoniemessä kirkon lähellä sijaitseva kotiseutumuseo on vanha seurakunnan vilja-aitta. Esineistön kotiseutumuseoon ovat lahjoittaneet kyläläiset.


 


Powered by WebUpdate